Komentarze bardzo mile widziane :)

Z góry dziękuję za Wasze komentarze i uwagi

czwartek, 22 kwietnia 2010

Zupa kukurydziana

Nie ma jak oglądać bajki dla dzieci - można wielu rzeczy się dowiedzieć. Ostatnio w "Marta mówi" Helenka jadła na przeziębienie zupę kukurydzianą. Nie chodzi o domowe sposoby na przeziębienie, ale o kukurydzę, którą bardzo lubimy. Od razu wiedziałam, że tą zupę trzeba przetestować.Obecnie jesteśmy po pierwszej "dawce", a miny towarzystwa wskazują, że dołączy do naszego TOP 10.

Potrzebujemy:
2-3 łyżki masła
1 średnia cebula
5 plasterków pora
1 średnia marchewka pokrojona w plasterki (można ją pominąć)
1,5 puszki kukurydzy
1l wody + bulionetka drobiowa
mąka
sól
pieprz
śmietana 18% (ale można jej nie dodawać)
ew. groszek ptysiowy

1. Cebulę wraz z porem trzeba zeszklić na maśle, potem "odławić" i odłożyć do innego garnka/miski. 
2. Na masło wrzucamy odcedzoną kukurydzę (sok potem dodamy do bulionu), chwilę mieszamy, żeby kukurydza przeszła maślanym smakiem i posypujemy odrobiną mąki. 
3. Następnie wlewamy 1l wody, sok z puszki i wrzucamy bulionetkę oraz marchewkę. Gotujemy ok. 15min. 
4. W innym garnku/misce miksujemy cebulę i pora z częścią zupy (ja zmiksowałam pół marchewki i trochę kukurydzy, żeby całość zagęścić), a potem wlewamy z powrotem do głównego garnka. 
5. Na sam koniec wlewamy śmietanę (wcześniej rozmieszaną z odrobiną zupy, żeby się nie zsiadła) i doprawiamy sola i pieprzem.

Zupy można nie miksować, ale moje maluchy plułyby cebulą i lubią gęstsze zupy. W wersji zupy kukurydzianej dla dorosłych widziałam ostrą paprykę/gałkę muszkatołową/chilli oraz szczypior, a całość posypywano startym żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz