Komentarze bardzo mile widziane :)

Z góry dziękuję za Wasze komentarze i uwagi

piątek, 2 kwietnia 2010

Mazurek kajmakowy

W przedszkolu dzieci rozmawiały o świętach i tak syn dowiedział się o istnieniu mazurka. No i robimy dzisiaj mazurek kajmakowy. Akurat taki, bo bardzo lubimy tą masę...

Składniki na ciasto:
30 dak mąki krupczatki
3 ugotowane na twardo jaja
10 dag masła
2 łyżki śmietany 18%
10 dag cukru pudru
torebka cukru waniliowego

Do dekoracji:
kilka orzechów włoskich
rodzynki
polewa czekoladowa/rozpuszczona czekolada do namalowania bazi +strzykawka:)


Masa kajmakowa, to gotowane przez 3 godziny skondensowane mleko słodzone (tylko część puszki zostanie zużyta). Wiem, że idę na łatwiznę, ale z trójką dzieci muszę naprawdę szybko przygotowywać dania.

Żótka ścieramy na tarce, dodajemy mąkę, masło (które starannie siekamy) oraz cukry i śmietanę. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na pół godziny. 3/4 ciasta wałkujemy (nie za cienko), żeby dopasować się do blaszki (moja jest połówką standardowej blachy) - brzegi powinny być lekko podniesione.
Z pozostałej 1/4 robimy wałeczek, którym obkładamy mazurek (dla lepszej przyczepności wałka smarujemy go rozpuszczonym masłem). Można go pomalować rozkłóconym jajkiem dla lepszego efektu. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200°C przez ok. 20min ( do otrzymania złotego koloru). Na wystudzone ciasto wykładamy kajmak i dekorujemy wg uznania. W moim przypadku maluję czekoladą bazie(rozpuszczoną w odrobinie mleka i masła czekoladę nabieram strzykawką), a kotki robię z rodzynek. Układam jeszcze połówki orzechów, żeby całość lepiej wyglądała - i smakowała oczywiście ;)

Wesołych Świąt!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz