W skrócie: babka z białek, im starsza tym lepsza... a jaka prosta...
Składniki:
1 szklanka białek
2 szklanki cukru pudru
1 kostka stopionego, letniego masła/margaryny
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach pomarańczowy
sparzona skórka pomarańczy - starta na tarce
bakalie
Białka należy ubić mikserem, dodać cukier i utrzeć. Wlewamy następnie powolutku masło i mleko, stale mieszamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zapach i skórkę. Bakalie należy oprószyć mąką i wsypać do masy. Pieczemy 45min w nagrzanym wcześniej piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
Poza okresem świątecznym proponuję upiec ciasto w keksówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz