Komentarze bardzo mile widziane :)

Z góry dziękuję za Wasze komentarze i uwagi

poniedziałek, 29 marca 2010

Wielknocna babka - babka wiecznie świeża

W skrócie: babka z białek, im starsza tym lepsza... a jaka prosta...

Składniki:
1 szklanka białek
2 szklanki cukru pudru
1 kostka stopionego, letniego masła/margaryny
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach pomarańczowy
sparzona skórka pomarańczy - starta na tarce
bakalie

Białka należy ubić mikserem, dodać cukier i utrzeć. Wlewamy następnie powolutku masło i mleko, stale mieszamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zapach i skórkę. Bakalie należy oprószyć mąką i wsypać do masy. Pieczemy 45min w nagrzanym wcześniej piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.

Poza okresem świątecznym proponuję upiec ciasto w keksówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz