Komentarze bardzo mile widziane :)

Z góry dziękuję za Wasze komentarze i uwagi

piątek, 19 marca 2010

BANTOFI story

Była sobie wyprzedaż w księgarni... Tak właśnie znalazłam "Smaczne dania dla dzieci w wykonaniu pomysłowych mam", skąd pochodzi przepis na pyszne bantofi. Pomimo, że jest bardzo słodkie, to znika błyskawicznie. U nas sprawdza się jako tort.

Potrzebujemy:
300g herbatników petit buerre (3 opakowania)
puszka ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego
10 dag miękkiego masła
3 banany pokrojone w plastry
250ml śmietany 30% do ubicia (ew. 2 śmietan fixy do "utwardzenia")
kakao słodzone/wiórki czekoladowe do dekoracji
brytfanka 18cm lub 25cm

Herbatniki kruszymy i porządnie miksujemy z masłem. Przekładamy do brytfanki o średnicy ok. 18cm (przy 25cm ciasto jest sporo niższe). Wkładamy do zamrażalki, żeby spód stwardniał. Następnie smarujemy go ugotowanym mlekiem, układamy plastry bananów, przykrywamy bitą śmietaną i posypujemy kakao lub wiórkami czekoladowymi. Posmak banana jest obłędny:) Muszę przyznać, że mleko zawsze wychodzi mi "miekkie w kolanach", ale pracuje nad tym. A oto BANTOFI:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz