Komentarze bardzo mile widziane :)

Z góry dziękuję za Wasze komentarze i uwagi

poniedziałek, 29 marca 2010

Wielkanocny akcent - babka octowa

Standardowa pozycja w wielkanocnym menu mojej mamy, a dla innych - totalna egzotyka. Polecam, bo jest prosta i bardzo smaczna. Ile osób może pochwalić się babka octową na świątecznym stole?

Potrzebujemy:
6 jaj
1 margaryna
2 szklanki "zwykłej" mąki
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
5 łyżek oleju
5 łyżek octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina olejeku zapachowy - ja wybieram cytrynowy
2 szklanki cukru pudru (ew. "zwykłego")

Ucieram robotem margarynę, dodaję utarte jaja oraz pozostałe składniki - bez oleju i octu, które wlewam na sam koniec miksowania (po oleju ocet).Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny (180°C; okrągła tortownica o średnicy 28cm). Po ostudzeniu babki posypuję ją cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz