Komentarze bardzo mile widziane :)

Z góry dziękuję za Wasze komentarze i uwagi

poniedziałek, 10 maja 2010

Strudel jabłkowy

W weekend  szczególnie mamy ochotę na "cucu". Tym razem krótka analiza książek z przepisami wskazała na strudel z jabłkami. Poniższy przepis znalazłam w książce "Dania zawijane" wydanej przez Muzę. Poniżej przepis po lekkiej korekcie.

Potrzebujemy:

CIASTO
200g mąki + mąka do posypania blatu
1 jajko
2,5 łyżki oleju
szczypta soli

NADZIENIE
1/2 szklanki rodzynek (zalanych wrzątkiem; odcedzonych)
140g masła
80g tartej bułki
1,5kg jabłek
ok. 100g cukru + do posypania ciasta
odrobina cukru waniliowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu


Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek, wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki oleju i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, wlewając stopniowo 5 łyżek letniej wody. Powinno być niezbyt twarde, ale różnie mi to wychodzi. W sumie ugniatamy je ok. kwadransu. Potem formujemy z ciasta kulę, którą smarujemy resztą oleju i nakrywamy miską, i pozostawiamy przez kolejny kwadrans w ramach odpoczynku.
Na patelni rozgrzewamy 40g masła, na którym rumienimy bułkę tartą, pozostawiamy całość do ostygnięcia.
Jabłka kroimy na ósemki, a potem na małe kwadraciki (można oczywiście pokroić na a'la łazanki, ale aż tyle czasu nigdy nie mam). Cukry mieszamy z łyżeczką cynamonu i posypujemy jabłka.
Ciasto zagniatamy i tak wałkujemy, żeby dostać prostokąt, potem kładziemy na ścierce oprószonej mąką i ostrożnie go rozciągamy we wszystkie strony. Ciasto jest odpowiednio cienkie gdy widać przez nie wzór ściereczki (trochę trzeba się namachać). Jak końce będą za grube, to można je obciąć.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st.C.
Resztę masła należy stopić (do smarowania ciasta i polewania strudla w trakcie pieczenia).
2/3 placka posypujemy bułką tartą+jabłkami+rodzynkami, zostawiając wolne ok. 3cm od brzegu.  Pozostałą 1/3 ciasta smarujemy odrobiną stopinonego masła.Wolne brzegi zawijamy do środka, żeby zawartość nam nie wypadła. Ściereczkę unosimy i z jej pomocą rolujemy placek (szwem do dołu), co nie jest takie łatwe, ale wykonalne. Ciastu można nadać kształt litery U. Strudel smarujemy masłem, posypujemy cukrem i pieczemy na środkowej półce 40-50min. Dodatkowo co 10 min. smarujemy go masłem.
Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz