Komentarze bardzo mile widziane :)

Z góry dziękuję za Wasze komentarze i uwagi

piątek, 7 maja 2010

Kotlet mielony a'la Lindstrom

Zawsze miałam słabość do Szwecji: Abba, Europe, Roxette i mnóstwo blondynów;) Zatem jak nie odwiedzić strony http://www.sweden.se/ ... I stąd właśnie pochodzi przepis na kotlet mielony a'la Lindstrom (vel hamburger a'la Lindstrom), czyli kotlet z buraczkami i kaparami.

Potrzebujemy:
0.5 kg mielonej łopatki
1 żółtko
1/2 drobno posiekanej cebuli
4 łyżeczki startych buraków (z zalewy octowej - produkt gotowy), ew. odrobina soku
1 łyżeczka kaparów (można posiekać)
sól&pieprz
tarta bułka do obtoczenia kotletów (w oryginalnym przepisie jej nie ma)
masło/oliwa do smażenia

Ogólnie w oryginalnym przepisie jest wołowina, więcej buraków i kaparów, ale ja nie chciałam przesadzić, więc zmniejszyłam ich ilość (żółtek też było 3 sztuki, ale nie ma co przesadzać). Wszystko dokładnie mieszamy, obtaczamy w mące i smażymy mniej lub bardziej. Proste, prawda?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz