Komentarze bardzo mile widziane :)

Z góry dziękuję za Wasze komentarze i uwagi

czwartek, 31 maja 2012

Rumiany kurczak jak z rożna

Udało mi się upiec pysznego kuraka...całego kuraka! 
Wszystko zaczęło się od zakupu halogen oven vel kombiwar. Moja teściowa ma ten wynalazek, dodatkowo naczytałam się dużo pozytywnych opinii o pieczeniu w tym sprzęcie na "wizażu", no i nadszedł czas próby przepisu właśnie stamtąd. Decyzja o tyle odważna, że nigdy nie piekłam całego kurczaka. Pieczony kurczak - palce lizać!

Potrzebujemy:
kurczak, którego dzień wcześniej umyłam, natarłam solą i oliwą (też w środku, leżakował w lodówce)
ulubione przyprawy

Po wyjęciu kurczaka z lodówki dokładnie go myję, a potem nacieram tym co lubię (też w środku), czyli przyprawą do kurczaka, grillem ziołowym, papryką łagodną, vegetą oraz ziołami prowansalskimi.Wcieram dodatkowo oliwę, wiążę nogi i jak mam czas, to odstawiam go na godzinę w temp. pokojowej. Testowałam też wersję bez dodatkowej godziny i kurczak był równie pyszny. Piekę w temp. 220°C około godziny, jednak po 20-30 min. obracam kurczaka, a jak zaczyna się zbytnio rumienić, to przykrywam go kawałkiem folii. Coś pysznego! A jaka piękna, rumiana skórka! Kurczak jak z rożna...

p.s. polecam upiec przy okazji paprykę - jak skórka sczernieje, to szybciej zejdzie:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz