Ciocia Dana sprzedała mi następujący przepis na łatwe i szybkie ciasto. Truskawki właśnie się zaczęły, więc tym bardziej można coś pysznego przygotować...
Potrzebujemy:
biszkopty (okrągłe)
duża śmietana 18% (koniecznie Piątnica)
1/2-3/4 szklanki cukru pudru
truskawki (ew. inne owoce, ostatecznie konfitura)
2 galaretki
Zaczynamy od przygotowania 2 galaretek (daję mniej niż 0,5l/szt) - studzimy i wkładamy na chwilę do lodówki, żeby zaczęły tężeć. W tym czasie średniej wielkości tortownicę wykładamy biszkoptami. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, wylewamy na biszkopty i układamy na wierzchu owoce. Lekko ścięte galaretki wykładamy na górę ciasta i schładzamy. W sumie to lżejsza wersja ciasta, które proponowałam w grudniu 2010.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz