Devolay szpinakowy przeszedł pozytywne opiniowanie męża, który za szpinakiem nie przypada, więc ogłaszam sukces :) no i oczywiście podaję przepis:
Potrzebujemy:
podwójna pierś kurczaka
przyprawa do kurczaka
wykałaczki
na nadzienie:
pół siatki szpinaku
2 posiekane/zmiażdżone ząbki czosnku
2 plastry cebuli pokrojone w kostkę
oliwa
2-3 łyżki 18% śmietana
pieprz&sól
Najwięcej pracy jest ze szpinakiem - wrzucam go do zlewu wypełnionego wodą i porządnie płuczę (rezultat dużo lepszy niż jak myłam go pod bieżącą wodą), a potem obrywam liście i kroję na plastry. Na rozgrzaną oliwę wrzucam cebulę, chwilę później czosnek i szpinak. Pieprzu i soli sporo, a jak szpinak zwiędnie to dodaję śmietanę. Piersi przekrajam wzdłuż na 2 cieńsze kotlety, rozbijam i obsypuję przyprawą do kurczaka. Na mięso kładę 1-2 łyżki szpinaku, zawijam mięso i spinam wykałaczką. Podsmażam na patelni, a potem dopiekam w piekarniku 10-15min (wolę być pewna, że mięso nie jest surowe w środku). Poniżej efekty.
Muszę koniecznie to wypróbować!!!!! Wygląda przepysznie. Ja w przeciwieństwie do Twojego męża uwielbiam szpinak więc dwa razy nie trzeba powtarzać :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Emisia