Komentarze bardzo mile widziane :)

Z góry dziękuję za Wasze komentarze i uwagi

czwartek, 26 lipca 2012

Wakacyjny biszkopt

Powrót do źródeł - skorzystałam z prodiża w czasie wyjazdu na wieś (piękne Stanclewo) i biszkopt wyszedł super. Robiłam go jeszcze w podstawówce, więc można powiedzieć, że ten przepis zdążyłam już solidnie przetestować. Klasyczny i idealny biszkopt.

Potrzebujemy:
4 jaja (w przypadku prodiża wzięłam 5 jaj)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżczeczka proszku do pieczenia
jabłka pokrojone w cząstki (ew. owoce leśne, ale u nas nie było chętnych do zbierania)

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ubite białka oraz mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy do tortownicy/prodiża, układamy na wierzchu jabłka i pieczemy ok. 45 min. (w przypadku prodiża było to 30min.). Biszkopt gotowy do konsumpcji. I po co kupować "chemiczne" gotowce?!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz