Zaczynam nadrabiać zaległości w dodawaniu przepisów. Byłam na wsi i wykorzystałam niepowtarzalną okazję ugotowania ekologicznej zupy szczawiowej vel szczawiówki. Najwięcej czasu zajęło zbieranie szczawiu, ale było warto. Dzieci były zachwycone!
Potrzebujemy:
sporo szczawiu
1-2 kostki warzywne
pieprz
odrobina cukru
śmietana 18% (ew. odrobina masła jeżeli ma być tłuściej;))
ugotowane ziemniaki i/lub jajko na twardo
Szczaw kroimy i wrzucamy na gotującą się wodę z kostką warzywną. Dodajemy pieprz i odrobinę cukru do smaku. Szczaw zmieni kolor, ale to normalne. Po kilku minutach wlewamy śmietanę, a jeżeli lubicie gęstszą wersję, to dodajcie rozgniecionych ziemniaków. Podajemy z jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz