Lubię buszować w supermarketach po działach z książkami. Ostatnio znalazłam mini książki z serii BBC Books Good Food Magazine. Format jest
idealny do torebki, więc miałam czas na analizę w drodze do pracy i wybranie ciekawszych przepisów. "TANIE DANIA 101 Sprawdzonych przepisów" poszło na pierwszy ogień.
Proponuję kurczaka z warzywami (w oryginale kurczak z wiosennymi
warzywami, ale jest już lato więc nazwę skróciłam) - proporcje i
przyprawy pozmieniałam, i wyszło rewelacyjnie.
Potrzebujemy:
1 podwójna pierś kurczaka pokrojona w kostkę
1/2 cebuli w piórka
6 średniej wielkości ziemniaków w plastrach
1 marchew w plastrach
1 liść laurowy
1 bulionetka
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki świeżego groszku
kilka różyczek kalafiora i brokuła
garść zielonej/żółtej fasolki szparagowej
odrobina soku z cytryny
Pieprz czarny i ziołowy
przyprawa do kurczaka
curry
śmietana 18%
Kurczaka posypujemy odrobiną przyprawy do kurczaka (tym razem Prymat) - wypływającą wodę "zbieram" papierowym ręcznikiem. W dużym garnku smażymy cebulę i kurczaka na rumiano, dodajemy liść laurowy, ziemniaki i marchew, i trzymamy całość na ogniu jeszcze przez kilka minut. Wlewamy wodę, wrzucamy bulionetkę, resztę warzyw i doprawiamy pieprzem i curry. Gotujemy przez 10-15min, żeby wszystko się dogotowało. Wyciskamy kilka kropel cytryny i dodajemy 2-3 łyżki śmietany. Idealne danie jednogarnkowe przetestowane na 3,5 latku i jego 5,5 letniej siostrze.
Potrzebujemy:
1 podwójna pierś kurczaka pokrojona w kostkę
1/2 cebuli w piórka
6 średniej wielkości ziemniaków w plastrach
1 marchew w plastrach
1 liść laurowy
1 bulionetka
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki świeżego groszku
kilka różyczek kalafiora i brokuła
garść zielonej/żółtej fasolki szparagowej
odrobina soku z cytryny
Pieprz czarny i ziołowy
przyprawa do kurczaka
curry
śmietana 18%
Kurczaka posypujemy odrobiną przyprawy do kurczaka (tym razem Prymat) - wypływającą wodę "zbieram" papierowym ręcznikiem. W dużym garnku smażymy cebulę i kurczaka na rumiano, dodajemy liść laurowy, ziemniaki i marchew, i trzymamy całość na ogniu jeszcze przez kilka minut. Wlewamy wodę, wrzucamy bulionetkę, resztę warzyw i doprawiamy pieprzem i curry. Gotujemy przez 10-15min, żeby wszystko się dogotowało. Wyciskamy kilka kropel cytryny i dodajemy 2-3 łyżki śmietany. Idealne danie jednogarnkowe przetestowane na 3,5 latku i jego 5,5 letniej siostrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz