Komentarze bardzo mile widziane :)

Z góry dziękuję za Wasze komentarze i uwagi

wtorek, 4 stycznia 2011

Sałatka brokułowa

Sylwester może nie był najlepszym momentem na eksperymentowanie, ale ten akurat przepis dostałam od koleżanki z pracy, więc ryzyko nie było duże. Trzeba przyznać, że połączenie smaków jest nietypowe, ale całość smakuje rewelacyjnie. Możecie od razu wziąć podwójną ilość składników...

Potrzebujemy:
brokuł
płatki migdałowe
1 czosnek (pokrojony w cienutkie płatki)
2-3 łyżki majonezu (można go rozrobić z odrobiną jogurtu naturalnego)
1/3 fety (pokrojonej w kosteczkę)
pieprz&sól do smaku

Brokuła gotujemy na parze, uważając żeby go nie przegotować. Dzielimy na nieduże cząstki, przekładamy do misy. Płatki prażymy na suchej patelni (odrobinę odkładamy do dekoracji), a czosnek podsmażamy na odrobinie oliwy. Wszystko dodajemy do majonezu, doprawiamy pieprzem i solą - z tą drugą ostrożnie, bo dodamy za moment fetę. Naszą miksturą polewamy brokuły, układamy fetę i całość posypujemy odłożonymi migdałami. Palce lizać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz