U nas - miłośników buraków nie może oczywiście zabraknąć barszczu ukraińskiego.
Potrzebujemy:
3 ziemniaki
1 marchewka
0,5 pietruszki
2 starte ugotowane buraki (+ ew. liście)
odrobina startego selera
10 dag średniej fasoli (namoczona dzień wcześniej, potem ugotowana)
2 gałązki kopru
kawałek wędzonego boczku dla poprawy smaku
sól&pieprz do smaku
ew. vegeta
Ziemniaki, marchew, pietruszkę kroimy w kostkę (mniejszą lub większą), wrzucamy do wody wraz z selerem , koprem i boczkiem. W trakcie gotowania dodajemy do smaku sól&pieprz, a na sam koniec fasolę oraz starty burak (jeżeli będziemy dodawać liście, to trochę wcześniej, żeby miały szansę się ugotować). Koper odławiamy. Dodam, że do tego barszczu można użyć posiekanej kapusty, cebuli i śmietany. U nas jednak popularnością cieszy się wersja "uboższa". A oto nasza wersja barszczu ukraińskiego:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz